Kilpirauhasen ja raudanpuutteen yhteys
Kilpirauhasen ja raudanpuutteen yhteys
ONKO OIREIDEN SYYNÄ KILPIRAUHANEN VAI RAUDANPUUTE?
Tiesitkö, että raudanpuute voi olla syy, minkä takia kilpirauhaslääkityksesi ei viekään niitä oireita, joihin se oli tarkoitettu?
Tai miksi kilpirauhasarvosi ovat joka kerta viitealueella, vaikka oireesi viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan?
Raudanpuute on yleistä myös kilpirauhaspotilailla ja vielä useammin aliarvioitu ongelma väsymyksen selvittelyssä. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtua monesta syystä, joiden syntyperät eroavat toisistaan. Jokaisen potilaan olisikin syytä tietää miksi oma kilpirauhanen ei toimi niin kuin pitäisi. Onko syynä autoimmuunitulehdus vai ravintoainepuutoksen aiheuttama vajaatoiminta?
Hälytyskellojen tulisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun hoitokokeilu kilpirauhaslääkityksellä ei tuo tulosta, silloin kun kilpirauhasarvot ovat muutenkin aivan viitealueen tuntumassa tai jopa viitealueella. Etenkin jos lähdetään harkitsemaan T3 yhdistelmä tai monoterpiahoitoja.
Toisaalta väsymyksen selvittelyissä rautatasapainon arviointi tulisi tehdä ennen lääkehoitokokeiluja, varsinkin jos kilpirauhasarvot ovat viitteissä.
MIHIN KILPIRAUHASTA TARVITAAN?
Tuo pieni rauhanen tuottaa hormoneita, joita tarvitaan elimistön jokaisen solun toiminnassa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa tyypillisimmillään aineenvaihdunnan hidastumista, jonka voi huomata väsymyksenä, ummetuksena, ihon kuivumisena ja painon nousuna.
Tuttuja oireita myös raudanpuutteisille ja näiden kahden tautitilan erottaminen toisistaan vaatikin usein verikokeiden tarkastusta sekä kilpirauhasen, että rautatasapainon osalta.
Rautaa, tuota elintärkeää hivenainetta, puolestaan tarvitaan elimistön solujen energia-aineenvaihdunnassa, DNA synteesissä ja hapen kuljettamisessa kudoksille. Raudanpuute aiheuttaa tyypillisimmillään väsymystä, vetämättömyyttä ja fyysisen suorituskyvyn laskua.
Kilpirauhasen optimaaliseen toimintaan tarvitaan ylipäätänsä monia hivenaineita, kuten jodia, kuparia, kromia, seleeniä, sinkkiä, mangaania, magnesiumia ja rautaa.
Näistä raudanpuute on varsin yleistä etenkin runsaista kuukautisista kärsivillä naisilla. Vaje näissä hivenaineissa aiheuttaa sen, että kilpirauhanen ja sen hormonitoiminta eivät toimi optimaalisesti.
RAUDANPUUTE ITSESSÄÄN NÄYTTÄÄ LISÄÄVÄN TODENNÄKÖISYYTTÄ KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINNALLE
Raudan roolia kilpirauhasessa on pyritty tutkimuksissa selvittämään ja näyttäisi että rautaa tarvitaan kilpirauhasessa muun muassa
–> kilpirauhashormonien tuotantoa säätelevän thyroideaperoksidaasientsyymin tuotantoon.
–>Useissa tutkimuksissa on havaittu raudanpuutteisilla olevan matalammat TSH, T4V tai T3 tasot ja niiden selvä korjaantuminen rautalisän aloittamisen jälkeen.
Tuoreessa epanjalaisessa tutkimuksessa analysoitiin 3846 henkilön kilpirauhashormonien suhde rautatasapainoa kuvaavaan ferritiiniarvoon. TSH tasapainossa ei havaittu muutosta, mutta ferritiinin laskiessa alle 30 tasolle, kilpirauhashormoneja kuvaavat T4V ja T3V arvot laskivat tilastollisesti merkitsevästi. Joskin kaikki tutkimukset eivät ole täysin yhteneviä ja lisää tutkimuksia on tulossa aiheesta.
Tämä voi kuitenkin hyvin selittää sen miksi olotila ei korjaannu thyroksinilla, vaikka TSH ja T4-V arvot ovat laboratorion osoittamalla viitealueella. T3 hormonia määrätessä tulisikin rautatasapaino olla korjattuna, jotta nähdään, onko sille todellista tarvetta.
Toisessa, kiinalaisessa tutkimuksessa raskaana olevilla naisilla havaittiin, että niillä raudanpuutteisilla odottajilla, joiden raudanpuutetta kuvaava ferritiinitaso oli alle 20 oli suuremmat kilpirauhasvasta-ainetasot ja matalammat T4V-tasot kuin niillä joilla ferritiinitaso oli yli 20.
Eli jos sinulla on kilpirauhaslääkitys ja sinulla on optimaalisesta lääkityksestä huolimatta muun muassa seuraavia oireita:
–> väsymystä
–> ihon kuivuutta
–> hiusten lähtöä
–> kynsien liuskoittumista
–> palan tunnetta kurkussa
–> fyysisen suorituskyvyn heikkoutta
–> muistihäiriöitä tai ajattelun hitautta
–> hengästymistä ja huimausta
kannattaa ehdottomasi pyytää lääkäriäsi mittaamaan rautatasapainoa kuvastavat laboratoriokokeet, kuten ferritiini tai transferriinisaturaatio muistaen, että viitealueella oleva ferritiini ei poissulje raudanpuutetta.
Mietittävää raudanpuutteesta ja kilpirauhasesta!
–> Oliko alunperinkään oireidesi taustalla kilpirauhasen vajaatoiminta vai raudanpuute?
–> Raudanpuute itsessään saa kilpirauhasen toimimaan huonommin myös selvässä autoimmuunivajaatoiminnassa
–> Mikäli kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta oireilet lääkityksestä huolimatta, tulisi sinun tarkistuttaa rautavarastojesi tilanne.
–> Onko sattumaa, että jopa 40% naisista kärsii raudanpuutteesta elämänsä aikana ja kilpirauhasen vajaatoimintaa tavataan naisilla huomattavasti enemmän kuin miehillä?
Raudanpuutteen yleisimpiä oireita omassa potilasaineistossani on:
–> Aivosumu, ajattelun hitaus ja sanojen löytämisen vaikeus
–> Suorituskyvyn lasku ja hidas lihasten palautuminen
–> Totaaliväsymys, joka ei hellitä riittävällä levolla
–> Hiusten lähtö, ihon kuivuus ja halkeilevat kynnet
–> Kaulan tuntemukset, palan tunne kurkussa, hapen loppumisen tunne
–> Ihon vaaleus, kylmäsormisuus, hengenahdistus ja sydämentykyttelyt, muljahtelut
Täytyy muistaa, että on täysin mahdollista omata molemmat sairaustilat, ja tutkimuksissakin on vielä epäselvää, kumpi on alkuperäinen syy ja kumpi sen seuraus, vaikka yhteys on selvä.
Raudanpuutteen syyn selvittäminen muiden mahdollisten puutostilojen ohella on avain hyvinvoivaan elimistöön.
Suosittelenkin väsymysselvittelyissä vähintäänkin B12-vitamiinin ja D-vitamiintasojen mittausta rautatasapainosta kertovien verikokeiden ohella (PVK, Ferritiini, transferriinisaturaatio ja seerumin rauta). Hemoglobiini ei ole riittävä tutkimus raudanpuutteen toteamiseen. Tästä olen kirjoittanut enemmän ”mitä hemoglobiini ja ferritiini kertovat raudanpuutteesta”.
Mikäli edelleen kärsit raudanpuutteen ja kilpirauhasen oireista, mutta ferritiinitasot ovat korkeat, on syytä miettiä toiminnallista raudanpuutetta ja sen syitä yhdessä osaavan lääkärin kanssa.
Etenkin laihduttajien kannattaa muistaa, että matalat rautatasot hidastavat kilpirauhasen toimintaa ja sitä kautta hidastavat aineenvaihduntaa.
Oletko sinä kärsinyt raudanpuutteesta tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta?
Oletko jo käynyt mittauttamassa ferritiinitasosi?
Kommentoi alle tai liity keskusteluun mukaan lääkärin blogin facebook ryhmään!
– Ilona Ritola,
Lääkäriasema Medipudas, lääkäri, äiti, puoliso ja bloggaaja
Thyroid. 2002 Oct;12(10):867-78. The impact of iron and selenium deficiencies on iodine and thyroid metabolism: biochemistry and relevance to public health. Zimmermann MB1, Köhrle J.
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2016;62(6):397-401. doi: 10.3177/jnsv.62.397.The Relationship between Iron Deficiency and Thyroid Function in Chinese Women during Early Pregnancy. Li S1, Gao X, Wei Y, Zhu G, Yang C.
Duntas LH et al Incidence of sideropenia and effects of iron repletion treatment in women with subclinical hypothyroidism. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 1999;107(6):356-60
Maldonado-Araque C et al: Iron deficiency is associated with Hypothyroxinemia and Hypotriiodothyroninemia in the Spanish general adult population: Di@bet.es study. Sci Rep. 2018 Apr 26;8(1):6571. doi: 10.1038/s41598-018-24352-9.
Völzke H: Thyroid function and serum ferritin levels: the study of health in Pomerania. Thyroid. 2006 Jul;16(7):681-6.
Olen jo vuosia, vuosia rampannut harvakseltaan lääkärissä ja labrakokeissa ja yrittänyt saada selville, mistä johtuu tämä lihominen, aivan kauhea turvotus (rystysiä ei ole näkynyt enää vuosiin ja välillä sormet ovat niin turvoksissa, ettei kättä saa kunnolla nyrkkiin. Nilkat turpoavat, eikä enää yhdetkään saappat sovi jalkaan), sormien jäätyminen, huono näkö, sydämen muljahtelu, muistamattomuus, väsymys, keskittymiskyvyttömyys, alakulo, päänsärky (edes kankaista hiuspantaa ei voi välillä pitää, kun se ”painaa”)….
Portaiden nousu työpaikan kolmanteen kerrokseen laittaa puuskuttamaan ja nostaa maitohapot jalkoihin.
On kokeiltu nesteenpoistolääkitystä turvotukseen – ei pitkäaikaista apua.
Testattu kilpirauhasarvot kahdesti (normaalin rajoissa kummallakin kerralla, vaikkakin alarajalla).
Sydän tutkittu, oli normaali, ei sivuääniä.
Silmälääkäri on lisäksi diagnosoinut kuivasilmäisyyden – näköni on kuitenkin kuulemma erinomainen, vaikka välillä tuntuu etten näe kunnolla edes ajaa..
Runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten takia olen käynyt gynekologilla, mutta mitään rakenteellista vikaa ei ole.
Kohdunkaulan syövän esiaste todettu ja loopilla hoidettu n 12 vuotta sitten.
Satakunnan Kansasta ja Lähiömutsi-blogista olin jo lukenut ferritiiniarvoista ja niiden vauhdittamana kävin nyt kesälomalla Mehiläisen labrassa mittauttamassa ferritiiniarvoni, joka oli 26. Astelin tulosten kanssa Terveystaloon työterveyslääkärille, joka totesi vain että arvo on rajoissa ja ”suomalaisilla nyt vain on alhaiset rauta-arvot”. Oireitani ei voi kuulemma raudanpuutteeseen yhdistää, kun hemoglobiini oli 131 ja punasolujen koko normaali.
Taustastani sen verran, että olen nyt 43-vuotias. Takana on yksi synnytys 12 vuoden takaa. Silloin repesin pahasti, menetin 2 litraa verta ja jouduin leikkaussaliin paikattavaksi. Hemoglobiini laski sairaalareissulla muistaakseni välille 80-90, mutta kukaan ei neuvonut ottamaan rautaa..
No, synnytyksestä palauduin kuitenkin jotakuinkin normaalipainoiseksi, kunnes aloin jossain vaiheessa lihoa ja kerätä nestettä. Kuukautiset muuttuivat todella runsaiksi (keskimäärin 8-10 sellaista suurempaa kuukautiskupillista/kierto) ja se varmasti on ainakin osasyy rautavarastojen laskuun, näin olen kaikesta lukemastani päätellyt.
Kauheasti ei enää huvita lääkärille mennä, kun kerran jo kouraan lyötiin vain lappu jossa luki ”www.kiloklubi.fi” , (sillä kuulemma lääkäri itse oli lahduttanut). Ja nyt viimeisellä kerralla tokaisu: ”suomalaisilla nyt vain on alhaiset rauta-arvot”.
Olen nyt syönyt neorautaa kuukauden varran, kaksi tablettia päivässä. Vielä en ole huomannut minkäänlaista vaikutusta. Harras toive on, että tämä elämä tästä alkaisi uudelleen valostua.
Tämä on tosi mielenkiintoista ja kiitos että olet tuonut tätä raudanpuute asiaa esille. Samoin kun juuri hiljain kuuntelin arvostamani asiantuntijan tekniikan lisensiaatti Paula Heinosen videoclipin aiheesta. Siinäkin puhuttiin raudanpuutteen ja kilpirauhasongelmien liittyvän monesti yhteen. Minulla todettiin muutama vuosi sitten kilpirauhasen tulehdus (subakuutti tyreodiitti) ja siitä lähtien on kilpirauhaseni krekannut ja ongelmaa ollut uupumuksen ja aivosumun kanssa (ja myös paljon sitä ennen). Juurikin tunnen jatkuvasti kaulan vasemmalta puolelta arkuutta kilpirauhasen kohdalta. Kilpirauhanen on minulla hyvin pieni ja joskus olen lukenut että se voi kutistuakin jos on ongelmaa, ei siis välttämättä aina suurene. Tämä pienuus todettiin silloin tulehduksen yhteydessä kun se ultrattiin.
Olen etsinyt ratkaisuja koska huomasin että monet lääkärit eivät ymmärrä asian päälle, ja T4 ja muut yleisesti mitattavat arvot aina olleet viitearvojen sisällä, etsin ratkaisua muualta ja lopulta löysin lääkärikeskuksen, joka mittautti myös T3 ja rT3 arvot. rT3 arvot hurjasti koholla. Eli kilpirauhasen varastohormonit eivät muunnu oikein toiminnalliseksi näin kansankielellä ymmärrettynä ja nk. jarruhormoni koholla. Koska tämä lääkityssota on meneillään T3 lääkityksen kanssa ja haluan aina tietää ongelmien taustalla olevat syyt eikä vaan lykätä lääkettä päälle, otin ohjat omiin käsiini ravintolisien mm. jodin kanssa, joista otin paljon itse selvää. Mitä ei tietenkään suositella kuin lääkärien valvonnassa mutta olen hyvin herkkä huomaamaan mikä minulle sopii ja mikä ei. Vointini parani silloin todella huomattavasti.
Mutta vuosi sitten koin työuupumuksen ja työpaikka lääkäri mittasi rauta-arvot. Hän mittasi sellaisen arvon kun fs-Fe ja tulos oli 3.7. hänen mukaansa rautavarastot olivat lähes tyhjät. Hoitosuhde katkesi kun lopulta irtisanouduin työpaikaltani, joten jatkotutkimuksia ei tehty.
Nyt kun tätä keskustelua on ollut ilmassa ja olo taas todella uupunut ja heikko, muistui mieleeni tuo raudanpuute asia ja kävin ihan terveyskeskuslääkärillä asian johdosta. Katsotaan nyt onko lääkärillä siitä asiasta yhtään ymmärrystä. Hän laittoi lähetteen labraan mutta tuota samaa fs-Fe arvoa vaikka pyysin, hän ei laittanut vaan omien sanojensa mukaan ”pari muuta arvoa joista kyllä selviää jos raudanpuutetta on.” Olen vähän skeptinen terveyskeskuslääkärien ymmärryksestä asiaa kohtaa, mutta käännetään nyt tämä kortti ensin ja käydään labrassa.
Mielenkiintoista jos koko tämän kilpirauhasongelmani taustalla onkin kaiken aikaa ollut raudanpuute! Se mistä se voisi johtua on suoliston imeytymisongelmat, sillä niitä todella on, maitoproteiiniallergia, vehnä ym. gluteenillinen vilja ei sovi ym ym. Mistä herääkin seuraava kysymys, mikä muoto raudasta olisi sellainen hyvin imeytyvä. 😉 No jatkan omaa tutkimustani aiheesta.
Kiitos todella mielenkiintoisista artikkeleista!
Varmasti pitää paikkansa,mitä kirjoitit.Lisäksi minulla vaikuttanut vakavat 20 vuotta jatkuneet suolisto-ongelmat.Oksentelua,rajua ripulointia,kovat vatsakivut. Lisäksi home-altistumaa monesta työpaikasta.Omat ongelmani alkoivat helpottaa,kun kuulin Nina Laurelista ja kävin hänellä analyysissä.Minulta jäi pois ruokavaliosta pahimpana liisteriperuna,viljan gluteeni ja paljon happoa tuottavia juureksia ym. Jo viikon kuluttua vatsani oli rauhoittunut. Olemme jatkaneet gluteenitonta ja perunatonta dieettiä sekä juoneet orasmehua ja smuufieta päivittäin. Minun alhainen hb nousi hienosti(välillä 69,jolloin selvitettiin syytä lukemattomilla tutkimuksilla sternaalipunktioineen)126 ja miehelläni puolestaan laski normaaliksi vaarallisen korkeasta 183 lukemasta. Tällä hetkellä olen päässyt myös homeista eroon ostamallamme detox-laitteella,joka poistaa myrkkyjä ja hapanta aineenvaihduntajätettä,mitä tulee vieläkin runsaasti. Mielestäni nämä kaikki oireeni ovat sidoksissa toisiinsa ja ravinto ja erilaiset lisäravinteet auttavat toipumaan.Merja Lindström Porista luennoi em asioista hyvin ja sen johdosta käytän runsaasti erilaisia luontaistuotteita ja thyroxinin olen lopettanut kokonaan kuten Merja Lindströmkin teki näiden tukihoitojen jälkeen. On ihanaa nukkua yönsä hyvin ja olla virkeämpi ja syödä terveellisesti ja nauttia liikunnasta ja elämästä.
Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja diagnoosin saadessani noin 5 vuotta sitten, kilppariarvot oli viitteiden ulkopuolella eli ihan oikea diagnoosi.
Thyroxinia on säädetty tähän päivään asti, ja nyt menee vuoropäivin 1,50 ja 1,75. Pari vuotta sitten laihduin ilman mitään dieettejä 13 kiloa ja luulin lääkityksen vihdoin olevan kunnossa.
Mutta nyt tämän vuoden aikana muutamassa kuukaudessa on tullut 16kg lisää painoa ihan selittämättömästi.
Ja sitten kun alettiin tutkia lisäkilpirauhasta, niin löytyikin raudanpuute ferritiiniarvolla 11.
Ferritiini on lähtenyt kivasti nousuun mutta niin on myös PTH-arvo, eli lisäkilpparitutkimukset jatkuu.
Mulla on ollut 4 viimeisen vuoden aikana 4 selkäleikkausta, joiden jälkitilana on tullut särkyjä ja kolotuksia eri puolille kehoa. Levottomat jalat vaivaa öisin.
Haluaisin vaan entisen kivuttoman elämäni takaisin ja haluaisin päästä töihin takaisin!
Varmasti pitää paikkansa,mitä kirjoitit.Lisäksi minulla vaikuttanut vakavat 20 vuotta jatkuneet suolisto-ongelmat.Oksentelua,rajua ripulointia,kovat vatsakivut. Lisäksi home-altistumaa monesta työpaikasta.Omat ongelmani alkoivat helpottaa,kun kuulin Nina Laurelista ja kävin hänellä analyysissä.Minulta jäi pois ruokavaliosta pahimpana liisteriperuna,viljan gluteeni ja paljon happoa tuottavia juureksia ym. Jo viikon kuluttua vatsani oli rauhoittunut. Olemme jatkaneet gluteenitonta ja perunatonta dieettiä sekä juoneet orasmehua ja smuufieta päivittäin. Minun alhainen hb nousi hienosti(välillä 69,jolloin selvitettiin syytä lukemattomilla tutkimuksilla sternaalipunktioineen)126 ja miehelläni puolestaan laski normaaliksi vaarallisen korkeasta 183 lukemasta. Tällä hetkellä olen päässyt myös homeista eroon ostamallamme detox-laitteella,joka poistaa myrkkyjä ja hapanta aineenvaihduntajätettä,mitä tulee vieläkin runsaasti. Mielestäni nämä kaikki oireeni ovat sidoksissa toisiinsa ja ravinto ja erilaiset lisäravinteet auttavat toipumaan.Merja Lindström Porista luennoi em asioista hyvin ja sen johdosta käytän runsaasti erilaisia luontaistuotteita ja thyroxinin olen lopettanut kokonaan kuten Merja Lindströmkin teki näiden tukihoitojen jälkeen. On ihanaa nukkua yönsä hyvin ja olla virkeämpi ja syödä terveellisesti ja nauttia liikunnasta ja elämästä.