TUMMA SUKLAA -SYNTISEN HYVÄ RAUDAN LÄHDE?
Tumma suklaa -syntisen hyvä raudan lähde?
Näin kesän kunniaksi tarvitaan hieman kevyempää luettavaa, jotta aivot virittäytyvät rennolle kesätuulelle. Olkaa hyvä!
Avainsanat: Pariisi, tumma suklaa, rauta, matkablogi, raudanpuute
Kuningattaren lääkkeet
Tarina kertoo, että Kuningatar Marie Antoinette kärsi toistuvista päänsäryistä, mutta ei suostunut syömään lääkkeitään niiden pahan maun vuoksi.
Kuningattaren farmaseutti Sulpice Debauve päätti sekoittaa Marien Antoinetten lääkkeet kaakaovoin kanssa ja tuli näin kehittäneeksi kuuluisat ”kuningattaren kolikot”, suklaat, joihin kuningatar rakastui.
Farmaseutti Debauvesta tuli kuningas XIV:n virallinen suklaantekijä ja hän avasi oman puodin siskonpoikansa, August Gallain kanssa, Pariisiin.
Nykyisessä osoitteessaan puoti on sijainnut vuodesta 1817 lähtien. Pakkohan se oli poiketa Pariisin matkallamme siellä!
Debauve kehitti terveellisiä suklaita myös muiden pariisilaisten lääkkeiksi.
Ja totta, nykypäivänäkin erityisesti tummaa suklaata voi suositella pienissä määrin terveyttä edistävänä tuotteena.
Suklaan terveyshyödyt – totta vai tarua?
Suklaapuoti mainostaakin nettisivuillaan suklaalla olevan seuraavia terveyttä edistäviä hyötyjä:
- suklaan kuidut parantavat ruuansulatusta
- Suklaan fytosterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä ohutsuolesta
- kaakaojauhe on täynnä flavonoideja, joiden väitetään vähentävän solujen ikääntymistä
- suklaan theobormiini toimii stimulanttina, kofeiinin tapaan
- suklaa sisältää magnesiumia, joka on liitetty väsymyksen, stressin ja ahdistuneisuuden lievittämiseen
- Suklaa sisältää fenyylietyyliamiinia, joka on mielihyvää välittävä hermovälittäjäaine.
Nämä olivat niin kovia väitteitä, että lääkärinä heräsi mielenkiinto tutkia vähän tarkemmin, että pitääkö näistä edes osa paikkansa?
Toki tässä tutkiessa on hyvä vähän maistella suklaita…
Sisältäähän se suklaa myös rasvaa ja sokeria. Mutta jos nyt hetkeksi unohdetaan nämä seikat, niin onko suklaassa mitään hyvää?
Löysin hyvän artikkelin Lääketieteellisestä aikakausikirja Duodecimista, jonka joulunumeroon vuonna 2012 Riitta Luoto oli koonnut yhteenvetona Suklaan terveyshyötyjä.
Näiden perusteella ainakin tumman suklaan sisältämillä flavonoideilla voi todellakin olla verisuonien uudismuodostukseen ja hermoverkkojen rakentumiseen liittyviä suotuisia vaikutuksia.
Flavanoideilla myös on pieni verenpaineen laskua tukeva vaikutus.
Tumma suklaa sisältää rautaa
Eräs mielenkiintoinen seikka on tullut vastaan, nimittäni se, että useissa lähtiessä tumma suklaa nimetään raudanlähteenä. Pitääkö se paikkansa?
Fineli.fi kertoo, että kahdeksankymmen prosenttinen tumma suklaa sisältää rautaa jopa 5.5 mg 100g levyä kohden. Tämä on itse asiassa aika paljon.
Imeytyykö suklaan rauta?
Rauta on ylipäätänsä hyvin altis muiden ruoka-aineiden vaikutuksille mitä tulee imeytymiseen, esimerkiksi kalsium on tehokas raudan imeytymistä estävä ainesosa.
Tumma suklaa sisältää myös runsaasti magnesiumia (242 mg/100g suklaata) ja sinkkiä (3.5 mg/100g suklaata). [1]
Nämä taas saattavat hidastaa raudan imeytymistä.
Mutta uskokaa tai älkää, löysin jopa tutkimuksen, jossa oli tutkittu, van Houtenin kaakaojauheen raudan hyötyosuutta. Tosin rotilla. Tutkimuksessa todettiin, että kaakaojauheen rauta imeytyy kohtuullisen hyvin.[2] Raudanpuutteiselle suklaanystävälle tämä tieto on riemuvoitto!
Raudan hyötyosuutta ravinnosta tutkitaankin paljon, sillä ravinnon rautalisillä yritetään ratkoa raudanpuutteen ongelmaa ympäri maailman.
Esimerkiksi meksikolaisille koululaisille annettiin päivittäin suklaakeksejä, joihin oli laitettu rautalisää.
Heidän rauta-arvojen kehittymistä seurattiin ja 10 viikon seurannassa ne todellakin paranivat verrattuna lapsiin, joiden suklaakekseihin ei rautalisää oltu laitettu [3].
Tumman suklaan flavonoidien on myös tutkittu osallistuvan rautatasapainoa säätelevän hepsidiinin ilmentymiseen.
Ilmeisesti flavonoidit vähentävät elimisitön hepidiinipitoisuutta ja täten parantavat raudansaantia. [4]
Odotan kuin kuuta nousevaa sitä päivää, kun kaupan tamponihyllystä löytyy myös rautavahvistettua suklaata raudanpuutteisille suomalaisille naisille!
Lääkäri Ilona Ritola,
Lääkäriasema Medipudas Oy
Muista tilata sivun alalaidasta ilmoitus uusimmasta kirjoituksesta sähköpostiisi!
[1]Luciano Cinquanta, Cinzia Di Cesare, Remo Manoni et al: (2016) Mineral essential elements for nutrition in different chocolate products, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 67:7,773-778
[2] Yokoi, K., Konomi, A., & Otagi, M. (2008). Iron bioavailability of cocoa powder as determined by the Hb regeneration efficiency method. British Journal of Nutrition, 102(2), 215-220.
[3] Quintero-Gutiérrez AG, González-Rosendo G, Pozo JP, Villanueva-Sánchez J Heme Iron Concentrate and Iron Sulfate Added to Chocolate Biscuits: Effects on Hematological Indices of Mexican Schoolchildren. J Am Coll Nutr. 2016 Aug;35(6):544-551
[4] Mingdao Mu, Peng An, Qian Wu et al:,The dietary flavonoid myricetin regulates iron homeostasis by suppressing hepcidin expression, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 30, 2016, Pages 53-61,ISSN 0955-2863,