SYYT

Voiko väsymyksestä syyttää puolisoa? Näin kertoo uniapneetikon vaimo

Puolison uniapnea väsyttää koko perhettä

LÄÄKÄRI ILONA RITOLA

Mieheni ihmetteli, että mitä minä mietin, kun itsekseni hymähtelin. No pohdin tämän blogipostauksen otsikkoa. Mielikuvitus laukkasi klikkiotsikkotyylisiin kuin että ”Perheenäiti löysi uuden syyn taaperon unihäiröille” tai ”Vaimon väsymyksen syy löytyikin miehestä”. Harvoinpa sitä voi syyttää omista ongelmistaan muita, mutta kerron kohta lisää!

Väsymykselle on monia syitä, joita kartoitetaan vastaanotolla

Alkutalven pimeydessä, kun lunta ei vielä ole nimeksikään maassa, ei ole vaikea pohtia mistä sitä kirjoittaisi. Väsymyksestä ja monista sitä selittävistä syistä.

Vastaanotoillemme hakeutuu ihmisiä, jotka ovat kärsineet vuosia kestäneestä lamauttavasta väsymyksestä, vain tarttuakseen taas yhteen mahdolliseen oljenkorteen, joka ehkä kantaisi vielä seuraavaan päivään.

Hyvin usein vastauksia alkaa löytyä, jos ei raudanpuutteesta, niin muista aivojen vireystilaan vaikuttavista syistä, joista uniapnea on yksi tärkeimmistä. 

Aiemmin olen kertonut miehestäni, TÄÄLLÄ. Hänen väsymyksen taustalta löytyi sekä vaikea uniapnea, että vaikea raudanpuute.

Uniapnean aiheuttaman hapenpuutteen vuoksi hemoglobiini oli myös varsin korkea, ajoittain viitealueen yläpuolellakin, joten hänen rautahoitonsa toteutettiin varsin huolellisen erotusdiagnostiikan, kattavien tutkimusten ja seurannan alaisena.

Miehillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla raudanpuutteen syy onkin selvitettävä huolella esimerkiksi suoliston tähystystutkimuksilla, koska varsin usein sieltä löytyy syy raudanpuutteelle.

Rautahoitoa ei pitäisikään koskaan toteuttaa omin päin, ilman että syy ja lähtötilanne on selvillä. Pahimmassa tapauksessa se leikattavissa oleva paksusuolen syöpä ehtii levitä niin, ettei se ole enää parannettavissa.

Uniapnean monet seuraukset

Mielenkiintoista on se, että mieheni kohdalla raudanpuutteen korjaamisella oli huomattavasti suurempi vaikutus kokonaisvointiin kuin uniapnealla.

Siinä missä uniapea aiheutti miehelleni väsymystä ja korkeaa verenpainetta, raudanpuute aiheutti voimakkaan väsymyksen lisäksi monia muitakin oireita niin lihasten toimintakykyyn ja hengenahdistusoireisiin.

Mielenkiintoista on muuten tuo verenpaine asia, sillä olemme selvästi havainneet, että kun mieheni on käyttämättä uniapneahoitoon tarkoitettua CPAP-maskia, on verenpainekin hänellä useamman päivän tavallista korkeammalla.

Uniapnea lisää kuolleisuutta

Mieheni kertoi keuhkolääkäristä, joka hänelle oli uniapnean lopulta todennut. Hän oli sanonut arvelevansa, että uniapnea voi olla syy nuorten miesten selittämättömille aamuöisille äkkikuolemille. En yhtään epäile.

Hoitamattoman uniapnean on todettu lisäävän sympaattisen hermoston aktiivisuutta, sydän-ja verisuonitautien vaaraa, tapaturmavaaraa ja ennenaikaista kuolleisuutta (Uniapnea: Käypä hoito -suositus, 2017)

Uniapnea tarkoittaa siis sairautta, jossa yön aikana tulee hengityskatkoksia. Yön aikana ylähengitysteiden lihakset rentoutuvat ja tämä voi johtaa ilman kulun estymiseen osittain tai kokonaan.

Happivaje aiheuttaa päiväväsymystä, muistihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja mielialahäiriöitä. Väsymys voi ilmetä uupumuksena tai paradoksaalisesti jopa unettomuutena.

Oireet ovat siis hyvin samankaltaisia kuten esimerkiksi raudanpuutteessa, vaihdevuosissa, masennuksessa ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Miksipä ei keskittymisvaikeuksia ja muistihäiröitä saata erehtyä pitämään jopa ADHD:sta johtuvina, jos liian pikaisesti tekee johtopäätöksiä.

Yleensä potilas itse ei tiedä sairastavansa uniapneaa ja monesti jopa kiistää sen olemassaolon. Vasta kun kysellään tarkemmin, alkaakin oireita löytyä viitaten yöllisiin hengityskatkoksiin.

Uniapnea on yllättävän yleinen väsymyksen syy

Arviolta 17 % keski-ikäisistä miehistä ja 9 % naisista sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa[1]

Uniapneaa voi varsin nopeasti kartoittaa kysymällä puolisoltaan, että onko minulla tullut hengityskatkoksia yön aikana? Onko puoliso kenties havahtunut kummallisiin korahduksiin tai jäänyt kuuntelemaan, että hengittääkö puoliso. Oletko kenties itse huomannut puolisosi hengityskatkoksia?

Metsurintöissä joka yö

Eräs potilaani kertoikin, että hän alkoi nukkumaan hyvin vasta sitten kun hänen mieheltään löytyi uniapnea ja hän sai siihen tarkoitettu CPAP-laitteen käyttöön.

Allekirjoitan tämän täysin. Itse nukun huomattavasti tasaisemmin ja sikeämmin silloin, kun mieheni käyttää CPAP-laitetta. Nykyisistä laitteista kuuluu vain tasainen hiljainen puuskutus. Jopa niin hiljainen, että välillä nousen tarkistamaan, että onko se todellakin päällä. Laite estää myös kuorsauksen, joka on varsin yleistä uniapneetikoilla.

Toinen vaihtoehto on se, että mieheni ei käytä laitetta ja oma uneni sekoittuu huonosti toimivan moottorisahan alati kasvaviin ääniin.  Välillä moottorisaha leikkaa pahasti kiinni ja aloittaa entistä kovemmin ja epätasaisemmin muutaman surkean käynnistysyrityksen jälkeen. Tämä toistuu pahimmillaan useita kertoja minuutin aikana, joka ikinen minuutti ja joka ikinen tunti yön aikana.

Uniapnea voi vaikuttaa myös samassa huoneessa (huoneistossa) nukkuvien unen laatuun

Saatan myös itse herätä syvästä unesta mieheni korahteluihin, joita tulee hengitystauon päätteeksi. Olen huomannutkin, että olen selvästi virkeämpi aamuina, jolloin mieheni on käyttänyt cpap-laitetta! Olisi mielenkiintoista todeta tämä vielä jollakin unen syvyyttä rekisteröivällä laitteella omalta kohdalta!

Miehellenikään on noina metsuriöinä ihan turha tehdä Firstbeat mittauksia, sillä palauttavaa unta ei ole varmasti yhtään!

Sanomattakin on selvää, että asiasta on muutaman kerran keskusteltu, mutta esimerkiksi flunssien aikana on mieheni kertonut tulehtumisenpelon olevan niin voimakas, että maskia on vain ahdistavaa käyttää.

Itse asiassa tajusin tuon puolison uniapnean vaikuttavan koko perheen uniin siinä vaiheessa, kun 2-vuotiaamme nukahti viereemme ja alkoi unissaan puhumaan ja matkimaan isänsä epätasaisen hengityksen ääniä. Tosin suloisesti hänen äänellään krooh-pyyh-krooh-pyyh-tauko—–KROOH PYYH. Tyttäremme nukkuukin huomattavasti paremmin, jos vain jaksan kantaa sen omaan sänkyyn.

Ja kyllä, pikkulapsiaika voi väsyttää, mutta se ei ole aina lasten syy!

Uniapneetikon ajokortti on herkästi uhattuna

Jos sana ei tahdo mennä perille ja maski mennä iltaisin naamalle, leikkimieleisesti (mukamas) uhkaan ajokortin viemisellä. Tämän vinkin itseasiassa sain Uniapneetikot -facebook ryhmästä. Kiitos sinne!

TraFi on nimittäin heinäkuussa 2018 päivitetyissä ajoterveysohjeissaan korostanut uniapneaa ja sen osuutta liikenneturvallisuuteen.

Asiaa voi pohtia myös siltä kantilta, että haluaisinko, että lapsiani kuljettava bussikuski ei nuku tai ole nukkunut virkistävää unta kahteenkymmeneen vuoteen?

Uniapneaa epäiltäessä hengityskatkoksien ilmaantumista tutkitaan yöpolygrafialla.

Se on suppea yöllinen rekisteröinti, joka tehdään tavallisimmin kotona. Ohjeet ja rekisteröintilaitteen saa useimmilta terveysasemilta tai yksityisiltä lääkäriasemilta.

Uniapnea ei ole vain keski-iän ylittäneiden paksujen miesten vaiva, vaan esimerkiksi nielun rakenne vaikuttaa uniapnean mahdollisuuteen.

Sitä esiintyy myös naisilla ja havaintojeni mukaan nimenomaan, jos sitä on paljon suvussa muutoinkin. Toki ylipaino myös altistaa uniapnealle.

Uniapnea voi nostaa hemoglobiinia ja hematokriittiä

Hemoglobiini nousee herkästi elimistön yrittäessä kompensoida kudosten hapenpuutetta. Tutkimuksissa on havaittu, että erityisesti korkeaa hematokriitti-arvoa todetaan vaikeaa uniapneaa sairastavilla [2]. Ennen kuin säntää luovuttamaan verta korkean hemoglobiinin takia, onkin hyvä kartoitta muun muassa uniapnean mahdollisuus ja tarvittaessa poissulkea se, ennen muitakaan lisätutkimuksia.

Halusin motivoida (ajokortin jäädyttämisen uhkailun lisäksi) miestäni CPAP laitteen käyttöön ja väitin, että kun hän käyttää säännöllisesti CPAP-laitetta, myös hänen hematokriitti arvonsa laskee. Se nimittäin on paukuttanut koko ajan viitealueen yläosassa ja aiheuttanut huolta. Ja näin kävi. Sekä hemoglobiini laski viitealueelle kuin myös hematokriitti. Sama ilmiö on havaittu useissa ihan oikeissakin tutkimuksissa! [3]

Epäilen, että lisääntynyt punasolutuotanto on osaltaan ollut vaikuttamassa myös hänen raudanpuutteeseensa, vaikka muitakin selviä syitä on löytynyt. Rautavarastoja kuvaavat ferritiiniarvot toisaalta voi unipneetikolla olla täysin normaalit tai  virheellisen korkeatkin alla kytevän hiljaisen tulehduksen takia (funktionaalinen raudanpuute). Tässäkin oireet kertovat parhaiten missä mennään, sillä laboratorioarvoihin ei ole aina luottamista.

Uniapneakysely

Eli summa summarum. Omaa väsymystä selvittäessäsi käänny myös puolisosi puoleen kysymällä onko hän havainnut sinulla hengityskatkoksia tai oletko sinä hänellä.

Voitte tehdä myös STOP-BANG testin, jolla voi arvioida uniapnean ennakkotodennäköisyyttä.

–> TESTIIN 

Uniapneaa on liian paljon vielä toteamatta ja kaikki uniapneetikot täytyisi saada hoidon piiriin, jo ihan liikenneturvallisuuden ja perhesovun takia.

Ilona Ritola,

lääkäri, Lääkäriasema Medipudas Oy

[1] Peppard PE, Young T, Barnet JH ym. Increased prevalence of sleep-disordered breathing in adults. Am J Epidemiol 2013;177:1006-14

[2] Choi, J., Loredo, J.S., Norman, D. et al. Sleep Breath (2006) 10: 155. https://doi.org/10.1007/s11325-006-0064-z

[3] http://erj.ersjournals.com/content/erj/5/2/228.full.pdf