OIREET

Lue nämä 10 tarinaa raudanpuutteesta!

10 tarinaa raudanputteesta

LÄÄKÄRI ILONA RITOLA

Rakastan tarinoita. Ihmisten kirjoituksia, kokemuksia ja kohtaloita.

Minusta on mahtavaa hetkeksi kuvitella olevani joku muu, eläytyä osaksi tarinaa, näytellä tuota tarinan päähenkilöä, eläytyä hänen tuntemuksiinsa, nähdä ja ymmärtää maailman hänen näkökulmastaan ja ennen kaikkea eläytyä siihen!

Ainon tarinaan törmäsin, kun aloin tarkastella mistä meidän nettisivuille tulee liikennettä ja sitä kautta löysin Ainon blogipostauksen raudanpuutteesta. Jännittävää, koska olin aiemmin lukenut Ainon tarinoita treenaamisesta! Aino kertoo blogipostauksessaan omasta raudanpuutteestaan, kuinka se on aiheuttanut hänelle erilaisia jalkaoireita ja mikä merkitys raudanpuutteella ja sen hoitamisella on urheilijalle.

1. Ainon blogipostaukseen RAUDANPUUTE ILMAN ANEMIAA

raudanpuute urheilu

Raudanpuutteesta on viime aikoina ilmaantunut paljon blogipostauksia. Hyvän vinkin sain lukijalta blogini facebook ryhmästä, että jos Googlen kuvahakuun laittaa hakusanaksi ”raudanpuute ilman anemiaa” tai ”raudanpuute”, niin pääsee varsin nopeasti käsiksi mielenkiintoisiin tarinoihin.

Pitipä siis kokeilla, mitä uutta sietä löytyisi!

Lopulta päädyin lukemaan seuraavat huikeat tarinat:

2. Ninnin energianurkkaus: SYY HILJAISUUTEEN 

Ninni on thriatlonisti, varsinainen energiapakkaus, joka kirjoittaa blogissaan raudanpuutteesta ja sen vaikutuksesta kunnon rapistumiseen ja voimattomuuteen. Ensimmäiseksi heräsi tunne, siitä, että mitenkähän vaikeaa on kirjoittaa blogia treenaamisesta, kun todellisuudessa olotila on ollut karmea, väsynyt, päätä särkenyt ja sydäntä tykyttänyt.

Raudanpuutteisella (ferritiini 14) Ninnillä on varmasti ollut kaikkea muuta kuin energinen olo! Oli myös upea lukea seuraavista blogipostauksista, miten Ninni sai energiansa takaisin!

3. Lapsennimi.com: Rautainfuusio kokemuksia – Näin kaksi raskaana olevaa taisteli itselleen infuusion.

Tässä postauksessa kaksi naista kertovat tarinansa raudanpuutteesta raskausaikana. Ensimmäinen kirjoittaja, Ida, kertoo, kuinka raskauden edetessä väsymys ja anemia olivat vain pahentuneet ja neuvolasta oli määrätty masennuslääkkeitä oireisiin. Toinen kirjoittaja, Heidi, oli myös kärsinyt raudanpuuteanemiasta raskausaikana. Molemmat olivat saanut avun vasta suonensisäisestä rautahoidosta.

4. MirvaAnnaMaria: RAUDANPUUTE, JOSTA EN OLISI IKINÄ KUVITELLUT KÄRSIVÄN

Kirjoittaja pohtii, miten hän, joka on aina elänyt superterveellisesti, voi hyvin ja on virkeä, voisi kärsiä raudanpuuteesta. Jopa niin että rautavarastot olivat täysin tyhjät! Vasta, kun hän luki mitä oireita raudanpuutteeseen liittyy, havaitsi hän, että hänhän todella kärsi näistä oireista!

Mirvan kirjoitus on siitä hyvä, että myös itsensä terveeksi tuntevat voivat kärsiä raudanpuutteen oireista. Kuten Mirva, niin monet muutkin ajattelevat oireisiin tottuessaan, että olisi ihan normaalia, että treenistä ei enää palaudu kuten ennen ja kuinka levottomat jalat, ahdistuneisuus, huimaus ja rytmihäriöt ovat osa normaali elämää.

No niin, totta puhuakseni osuihan sieltä googlen kuvavirrasta tutut kuvat silmiini, eli kuvat jotka veivät omiin blogipostauksiini. Näistä nostaisin esille yhden, sillä toistaiseksi vain yksi postaus kertoo raudanpuutteisen tarinasta.

5.Lääkäriasema Medipudas: Raudanpuute vuosikausia kestäneen väsymyksen takana -Veskun tarina

Vesa-Matti on puolisoni, lasteni isä, sairaanhoitaja ja perheyrityksemme toimitusjohtaja. Olen seurannut hänen kamppailujaan moninaisten oireiden kanssa, ennen kuin niiden syyksi paljastui raudanpuute. Seurasin vierestä, miten treenitehot laskivat ja entinen salihirmu ei jaksanut kävellä enää autotalliin rakentamalleen kuntosalille. Seurasin vierestä, kuinka työ kävi liian raskaaksi ja kuinka työajan lyhentäminen tai mikään yöuni ei riittänytkään väsymyksen poistamiseen. Nyt puoli vuotta raudanpuutteen toteamisen jälkeen, voin sanoa että olen naimisissa ihan eri ihmisen kanssa, mutta hyvällä tavalla!

Seuraavan tarinan Marika jakoi facebook ryhmässäni

6. Tuuliviirin Treeniblogista: Sumuinen elämäni

Hän kertoo omasta treenaamisestaan ja no raudanpuutteesta ja sitä myötä energiatasojen valumisesta nollille, väsymyksestä ja fiiliksestä kuinka on joka treenin jälkeen kuin junan alle jäänyt. Postauksen otsikko Sumuinen Elämä kuvastaakin erinomaisesti tuota monen raudanpuutteisen tuntemaa olotilaa ja yleistä fiilistä! Toivottavasti saamme vielä jatkokertomuksen ja onnistumistarinan Marikalta!

Suosittu bloggaaja Lähiömutsi meni lopulta ferritiinimittaukseen, kun hänen lukijansa olivat sitä suositelleet hän valittaessaan väsymystä useampia kertoja! Ferritiiniarvo 11.3 olikin järkyttänyt surkeudellaan. Omista oireistaan Hanne kertoo postauksessaan:

7. Lähiömutsi: Väsymyksen takana voi olla vajaus kehon varastoraudassa.

Mungolife blogia kirjoittava Anna Pastak kirjoittaa osuvasti omista raudanpuutteen oireistaan kuten väsymyksestä, huonotuulisuudesta, voimattomasta olosta ja alakuloisuudesta. Esiin tulee selvästi myös turhautumista vähättelevään asenteeseen, mitä hän on saanut osakseen terveydenhuollon ammattilaisilta.

8. Mungolife: Voihan ferritiini

9. Tanssiva auringonpaiste: Kehoni tietää lopulta parhaiten osa 1

Marinka kertoo omasta väsymyksestään synnytyksen jälkeen. Hän kertoo kuinka ” Tuntui, kuin minulle olisi syötetty sekä unilääkettä, että kofeiinipillereitä samanaikaisesti. Olin lopen uupunut ja aivan ylikierroksilla. Oksetti, huimasi, heikotti, sydän hakkasi, kehoa särki.” Lopulta hän oli saanut ferritinimittauksen ja apua oireisiinsa!

10. Toiset päivät ovat parempia: KAKSIN KÄSIN RAUTAA

Janel kirjoittaa blogissaan kuinka hän oli lopulta päätynyt erään lääkärin vastaanotolle ja hänen antamilla ohjeilla olotila oli vihdoin lähtenyt parantumaan!

Blogi käsittelee muutoinkin syvällisesti työssäjaksamista, väsymystä masennusta ja kamppailua oravanpyörässä pysymistä. Suosittelen tutustumaan, jos kaipaat vertaistukea! Kiireisenä yrittäjänä blogi oli varsin pysäyttävä, etenkin kirjoitus ”Työssä jaksaminen dilemma” Omasta jaksamisestaan on pidettävä huolta!

Tämän blogin laitan muistiin ja palaan siihen syvällisemmin jonakin synkkänä, räntäisenä iltana kaakaokupin ja nessupaketin kanssa varustautuneena.

Tarinoita on monenlaisia, niin kuin on meitä ihmisiäkin. Vinkkaa ja linkkaa löytämiäsi postauksia tai liity keskusteluun mukaan Lääkärin blogin facebook ryhmään!

Nautinnollisia lukuhetkiä!

Ilona Ritola

Lääketieteen linsensiaatti, Lääkäriasema Medipudas Oy

raudanpuute blogit