OIREET

NÄIN TESTAAT LÄHTEEKÖ SINULTA POIKKEAVAN PALJON HIUKSIA

Näin testaat lähteekö sinulta poikkeavan paljon hiuksia

MILTÄ HIUSTEN LÄHTÖ TUNTUU JA NÄYTTÄÄ? 

Se tunne, kun hiuksia pestessä näet kuinka kaivo täyttyy hiuksista. Suljet silmäsi ja tunnet kuinka alati hupenevat sortuvat tarrautuvat sormiisi kiinni vain irrotakseen juurestaan.

Sydämeen sattuu ja kyyneleet valuvat poskille, kun se ainoa kaunis asia itsestäsi häviää kuin tuhka tuuleen.

Hiukset tarrautuvat hiusharjaan jokaisella harjanvedolla tiedät katsomattakin peilistä, että niitä on taas nippu vähemmän.

Mitään ei tunnu jäävän jäljelle ja pidät kiinni niistä vähistä viimeiseen asti. Teet ponnaria, ranskanlettiä ja hollantilaista, kunnes sitäkään ei voi enää peittää. Ponnariin ei jää enää mitään mitä sitoa.

Minä lakkasin katsomasta peiliin, kun jouduin leikkaamaan entiset paksut vaaleat hiukseni lyhyiksi, kymmenen sentin nysäksi.

Kampaaja sanoi, että siitäkin puolet oli täysin kuollutta hiusta. Yritin vienosti hymyillä, lohduttaa että en sentään ollut vakavasti sairas.

Yritin ajatella kaikkia niitä syöpähoitoja läpikäyviä naisia, joille se oli arkipäivää. Miten he selviävät siitä kaiken muun tuskan lisäksi?

Mutta epätietoisuus, siitä, että hiukset eivät ehkä koskaan kasvaisi takaisin, tuntui tuskalliselta.

Lukijan kuva hiusten lähdöstä harjauksen yhteydessä

MIKSI RAUDANPUUTE AIHEUTTAA HIUSTENLÄHTÖÄ?

Elimistö säästää tärkeimmät ravintoaineet elintärkeisiin elimiin, kuten sydämen ja verenkierron toimivuuteen. Päänahan iho ei luonnollisesti ole elintärkeä.

Raudanpuute ilman anemiaakin aiheuttaa hiustenlähtöä siten, että tavallista suurempi osa hiuspohjan karvafollikkeleista, hiusten juurista, on siirtynyt lepovaiheeseen, kasvuvaiheen sijaan.

 Raudanpuutteessa hiusten lähtö voikin olla ensioire, paljon ennen muita oireita ja jatkua hyvinkin pitkään ennen kuin sen huomaa.

MISTÄ TIETÄÄ, ETTÄ HIUKSIA LÄHTEE TAVALLISTA ENEMMÄN?

Hiuksia lähtee normaalistikin 50-150 kappaletta päivittäin. Hiusten lähtöä voi testata lääkäreiden tekemällä tukistustestillä. Montako hiusta sinulta lähtee?

TUKISTUSTESTI

 • Ota nippu hiuksia etusormen ja peukalon väliin, tukista lempeästi
 • Tukista hiustukkoa lempeästi ja vedä
 • Laske irronneet hiukset
 • Toista testi muutaman kerran eri puolilta päätä

NÄIN TULKITSET TEKSTIN

 • Jos hiuksia lähtee tukistuksella viisi tai enemmän, tukanlähtö on tavallista runsaampaa
 • kolme hiusta tai vähemmän on normaalia
 • jos hiuksia lähtee myös niskapuolelta, on kyseessä juuri hiusten lepokauden pidentymisestä johtuva hiustenlähtö (telogeeninen hiustenlähtö, telogen effluvium)
 • huomaa jos hiukset ovat jo lähteneet hiljalleen vuosien saatossa, saattaa testitulos näyttää normaalilta. Tyhjästä on paha nyhjästä.

 

MITEN TUNNISTAA RAUDANPUUTTEEN AIHEUTTAMAN HIUSTEN LÄHDÖN:

 • Saatat havaita lisääntyneen hiusten lähdön siitä, että suihkukaivo on täynnä hiuksia jo yhden suihkukerran jälkeen
 • Hiuksia harjatessa joudut useamman kerran tyhjentämään harjan jo yhdellä harjauskerralla
 • Vaikeimmissa tapauksissa hiuspohjaan saattaa ilmaantua kaljuja hiuksettomia alueita.

Mikäli hiustenlähdön lisäksi koet väsymystä, hengenahdistusta tai sydämen tykyttelyitä saatat kärsiä raudanpuutteesta. Lue lisää muista raudanpuutteen oireista tästä.

Vaikka hiustenlähdölle ja hiusten haurastumiselle on monia muitakin syitä, tulokset ovat selvästi parempia, kun rautavarastot hoidetaan kuntoon, ilman anemiankin olemassaoloa.

MITEN RAUDANPUUTTEEN VOI TODETA?

Helppo tapa omien rautavarastojen arviointiin on ferritiinimittaus. Rauta varastoituu elimistössä mm. ferritiinimolekyyliksi, jolloin se kertoo rautavarastojen määrästä. Matala ferritiini kertoo varsin yksinkertaisesti rautavarastojen vähyydestä. Hyväkään ferritiiniarvo ei toisaalta poissulje raudanpuutetta, vaan silloin tarvitaan lisäverikokeita.

lukijan lähettämä kuva hiusten lähdöstä

MITEN RAUDANPUUTE HOIDETAAN TURVALLISESTI?

Rautahoitoa ei kannata omin päin lähteä toteuttamaan, sillä se voi johtaa raudan kertymiseen elimistöön. Toisaalta liian lyhyet kuurit eivät auta riittävästi, vaan oireet palaavat herkästi, jos raudanpuutteen syytä ei ole hoidettu.

Monet lääkärit pitävät viitealueen alarajalla olevia ferritiiniarvoja hyvinä, vaikka tosiasiassa henkilöllä voi olla silloin paljonkin oireita.

Hiusten hyvinvoinnin kannalta vasta yli 70 tasot alkavat olla merkitseviä.

Hiusten lähdön takaa tulee selvittää eri syitä eikä vaan tyytyä tarjottuun lääkehoitoon suoraan. Hiustenlähdön takaa voi paljastua niin anemia, vuotava suolistosairaus kuin kilpirauhasen vajaatoimintakin. Raudanpuutteen ja kilpirauhasen yhteydestä olen kertonut enemmän täällä. 

Jos aiemmin terve 60-vuotias nainen tulee valittamaa minulle hiusten lähtöä, niin kysynkin hyvin tarkasti, minkälaista uloste on ollut viime aikoina. Veriuloste voi olla merkki paksusuolensyövästä ja vaatia pikaista leikkaushoitoa.

RIITTÄÄKÖ RAVINNOSTA SAATAVA RAUTA RAUDANPUUTTEEN KORJAAMISEKSI?

Pelkällä rautapitoisella ruokavaliolla ei voi hoitaa raudanpuutetta. Hoidon alkuvaiheessa kannattaakin opetella jo nauttimaan rautapitoisia ruokia tulevaa ylläpitohoitoa ajatellen. Lue tästä lisää mistä kasviksista saat riittävästi rautaa

Muista että raudanpuutetta ei pidä korjata omatoimisesti, vaan se vaatii lääkärin arvion syystä, sen hoidosta ja riittävästä seurannasta.

lukijan lähettämä kuva hiusten lähdöstä

KASVAAKO HIUKSET TAKAISIN?

Rautavarastojen ollessa tyhjät menee useita kuukausia ennen kuin tulokset alkavat näkyä hiuksissa. Tavallisimmin hiusten lähtö rauhoittuu 4-6 kk kuluessa yhä useampien hiusten siirtyessä lepovaiheesta kasvuvaiheeseen.

Hiusten lähdön taustalla on myös monia muita syitä, kuten hormonaaliset muutokset, stressi ja kilpirauhasen vajaatoiminta vain muutamia mainitakseni. Hiusten lähdön syyn selvittäminen ja sen hoito vaatiikin lääkärin kokonaisvaltaista tutkimista ja asiaan perehtyneisyyttä.

Lääkäri Ilona Ritola,

Lääkäriasema Medipudas Oy

Muista tilata sivun alalaidasta ilmoitus uusimmasta kirjoituksesta sähköpostiisi!

Sinclair R, Diffuse hair loss Int J Dermatol 1999 38:1-18.

Kantor J, Kessler LJ, Brooks DG, Cotsarelis G, Decreased serum ferritin is associated with alopecia in women J Invest Dermatol 2003 121:985-8.

Sinclair R, There is no clear association between low serum ferritin and chronic diffuse telogen hair loss Br J Dermatol 2002 147:982-84.

Trost LB, Bergfeld WF, Calogeras E, The diagnosis and treatment of iron deficiency and its potential relationship to hair loss J Am Acad Dermatol 2006 54:824-44.

Malkud S. Telogen Effluvium: A Review. Journal of Clinical and Diagnostic Research : JCDR. 2015;9(9):WE01-WE03. doi:10.7860/JCDR/2015/15219.6492.

One thought on “NÄIN TESTAAT LÄHTEEKÖ SINULTA POIKKEAVAN PALJON HIUKSIA

 • Nukuin yöunta kuin tukki 10 h,heräsin aamulla suht pirteänä.Olin tehnyt meidän ”herkkuruokaa” niin paljon että syömme siitä neljä kertaa.Mutta taas hirveä jano koko ajan,juon vettä ja kivennäisvettä.Iho niin kuiva että taas kylppärissä ”höyläsin” ihoani hedelmäveitsellä.Iholastut sinkoilivat pitkin kylppäriä,any way,vettä päälle ja lastalla lattiakaivoon.Sitten erittäin kosteuttavaa voidetta kroppaan,olo on taivaallinen.Taas syödessä tuli tunne etten saa nieltyä pientä ruoka-annosta,joten pureskelin pitkään niin että se meni ”alas”.- Join jälkkäriksi mukillisen kahvia kuten tapani on.Kuitenkin iski taas väsymys – eiku kohti sänkyä.Ajattelin ottaa vaan pienet torkut,joten laitoin kännykän herättämään 45 min. kuluttua.Kun se pirisi,painoin sen hiljaiseksi – torkku herätti uudelleen 10 min. kuluttua.Taas sammutin,nukuin 2h 45 min. jonka jälkeen nousin väkisin ylös ja taas keittämään kahvia.Sitten SUURIN SURUNI ON PAINON NOUSU!Painoa on nyt tullut 16.6kg keväästä tähän päivään,vaikka valmistan todella terveellistä ruokaa (ilman rasvaa) Braunin Multigourmet höyrykeittimellä.Olen pitkään syönyt vain yhden pienen perunan,salaattia,broileria tai kalaa,eri melooneja+kurkkua+tomaattia.Mulla on Furesis nesteenpoistolääke,se auttaa aamupäivän.Olen niin turvoksissa,tuntuu että koko keho hölskyy nestettä,paitsi pää.Kaipa se on täynnä ”keltaista nestettä”,siksi ei hölsky.Sekoan pian jos ei paino ala putoamaan.Hengästyn pienimmästäkin rasituksesta,en jaksaisi tehdä mitään muuta kuin nukkua tai levätä sängyssä.Kerran jo pyysin lähetettä EKOKEMIIN,ei poizu suostunut kirjoittamaan.Mutta,olen tosi masentunut hirveästä painonnoususta!Syyskuun alussa menen taas T4v+TSH kokeisiin,ei auta koska ei ikinä ole otettu T3 eikä ferritiiniä vaikka kuinka olen anellut.ONNEKSI KOKEMÄENJOKI ON LÄHELLÄ,menen sinne jos en saa apua tähän ”läskin lisääntymiseen”.Pyysin miestäni poraamaan helteellä reikiä pitkin kroppaa,oisin ollut automaattinen nurmikon kastelija kun nesteet olisivat ”suihkunneet ruhosta” ulos.

Comments are closed.