OIREET

Voiko raudanpuute aiheuttaa väsymystä ilman anemiaa?

RAUDANPUUTE JA VÄSYMYS

LÄÄKÄRI ILONA RITOLA

Jos olet miettinyt voiko väsymyksellesi olla muutakin selitystä kuin työstressi, pikkulapsiarki tai muutoin kuormittava elämäntilanne, niin kannattaa lukea eteenpäin.

Tässä kirjoituksessa kerron:

➡️ Mitä tiedetään raudanpuutteen vaikutuksesta väsymykseen ilman anemiaakin.

➡️ Miksi hemoglobiini ei ole riittävä tutkimus raudanpuutteen toteamiseen

➡️ Minkälaista on raudanpuutteen aiheuttama väsymys ja miten potilaat sitä kuivailevat

➡️ Miltä tuntuu herätä raudanpuutteen aiheuttamasta vuosikausia kestäneestä väsymyksestä

 Lääkärit ovat selittäneet oireeni masennuksella, vaikka olen kerta toisensa jälkeen sanonut, että en koe olevani masentunut, vaan väsynyt. Silti minulle tarjotaan vain masennuslääkettä ”

MIKSI RAUDANPUUTE EI NÄY HEMOGLOBIINISSA?

Rautaa tarvitaan elimistössä paljon muuhunkin kuin hemoglobiinin osaksi. Itseasiassa hemoglobiinin lasku on vakavan raudanpuutteen viimeisin vaihe, jolloin muut kudokset ovat voineet olla jo vuosikymmeniä ilman tarvitsemaansa rautaa normaaleihin toimintoihin.

MIKSI RAUDANPUUTE EI NÄY HEMOGLOBIINISSA?

Rautaa tarvitaan elimistössä paljon muuhunkin kuin hemoglobiinin osaksi. Itseasiassa hemoglobiinin lasku on vakavan raudanpuutteen viimeisin vaihe, jolloin muut kudokset ovat voineet olla jo vuosikymmeniä ilman tarvitsemaansa rautaa normaaleihin toimintoihin.

➡️ Rautaa tarvitaan verenkierron happea sitovana osana, mutta myös kudoksissa

➡️ Mitokondrioiden energia-aineen vaihduntaan

➡️ Solujen puolustusvasteeseen ja

➡️ Lihasten myoglobiinin rakentumiseen.

FERRITIINIMITTAUS RAUDANPUUTTEEN OSOITTAJANA

Kudosten rautatasapainoa voidaan arvioida ferritiinimittauksella. Rauta varastoituu elimistössä ferritiinimuotoon, jonka määrää pystytään arvioimaan verikokeessa silloinkin kun hemoglobiini on normaali.

Tutkimus on kuitenkin herkkä mm. infektioiden ja inflammaatiotilojen vaikutukselle ja vaatii asiaan perehtyneen lääkärin tulkintaa. Matala ferritiini kertoo raudanpuutteesta, mutta korkea ferritiini ei poissulje sitä.

Voit siis kärsiä raudanpuutteesta ja sen aiheuttamista oireista, vaikka hemoglobiini ja ferritiini olisi normaali.

RAUDANPUUTE AIHEUTTAA VÄSYMYSTÄ ILMAN ANEMIAAKIN

Vaikka et kärsisikään anemiasta, voi raudanpuute aiheuttaa väsymystä, vetämättömyyttä ja uupumusta. Raudanpuute ilman anemiaa vaikuttaa myös mielenterveyteen, elimistön puolustuskykyyn, ja fyysiseen suorituskykyyn.

Näin kertovat raudanpuutteiset:

”En jaksanut enää nousta rappusia yläkertaan, sillä tuntui että en saanut kunnolla henkeä ja jalat tuntuivat siltä kuin olisi juossut maratonin” Mies -43

”Raahasin tuolin mikron eteen, sillä en jaksanut seistä sitä paria minuuttia, että ruoka valmistuisi” -Nainen 32

”Työpäivän jälkeen en pystynyt kuin nukkumaan. Tätä oli jatkunut jo 10 vuotta mutta mistään en saanut apua ennen kuin rautavarastoni korjattiin. Nykyisin jaksan jo touhuta lastenkin kanssa”. -Nainen 44

”Kehoni oli vain totaalisen uupunut, eikä se pystynyt kaikkeen siihen mitä olisi halunnut, edes imuroimaan kerralla koko kaksiota” -Nainen 27

MIKSI FERRITIINIMITTAUSTA EI SAA AINA LÄÄKÄRILTÄ, VAIKKA EPÄILEE ITSELLÄÄN RAUDANPUUTETTA ILMAN ANEMIAA?

Suomessa on edelleen osa lääkäreistä sitä mieltä, että raudanpuute ei voi aiheuttaa oireita ilman anemiaa, vaikka muissa pohjoismaissa ja maailmalla tämä yhteys on tiedetty jo vuosikymmeniä. Monissa maissa ferritiinimittaus kuuluukin osaksi normaaleja väsymysselvittelyitä.

Olen törmännyt lukuisiin potilastapauksiin, jossa kilpirauhasarvoja on mitattu puolen vuoden välein, ilman että niissä on ollut mitään poikkeavaa, mutta ferritiinimittauksesta kieltäydytään.

Monet potilaat ovat yrittäneet löytää vastausta oireiluunsa jopa vuosikymmeniä ja turvautuneet itsehoitoon vastoin suosituksia. Tästä ei voi kuitenkaan potilasta syyttää. Muutaman euron koe voisi säästää valtavasti terveydenhuollon resursseja, jos sitä vain osattaisiin hyödyntää.

MITÄ KANSAINVÄLISISTÄ TUTKIMUKSISTA VOIDAAN PÄÄTELLÄ RAUTALISÄN VAIKUTUKSESTA VÄSYMYKSEEN?

Rautalisän hyödyt ilman anemiaa ovat kiivaan keskustelun alaisena Suomessa. Kliinisessä työssä rautalisän vaikutukset etenkin hedelmällisessä iässä olevien naisten terveyteen ovat merkittäviä, mutta miten havainnot vastaavat tutkimusasetelmiin?

Arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa, British Medical Journalissa, julkaistiin katsausartikkeli huhtikuussa 2018. Artikkelissa tutkittiin rautalisän tehoa väsymykseen ja fyysiseen suorituskykyyn aikuisilla, joilla oli raudanpuute ilman anemiaa. Katsauksessa syvennyttiin 18 tutkimukseen, joissa oli selvitetty rautalisän vaikutuksia. Rautalisä vähensi selvästi subjektiviista väsymystä ilman anemiankin olemassaoloa.  [1]

2016 julkaistussa Cochrane katsauksessa käytin läpi rautalisän vaikutuksia naisten terveyteen ja todettiin sen selvästi lieventävän väsymystä ja parantavan fyysistä suorituskykyä. [2]

Kanadalaisessa, 2012 julkaistussa tutkimuksessa, selvitettiin rautalääkityksen tehoa väsymykseen. 198 naista, joilla oli raudanpuute ilman anemiaa, satunnaistettiin saamaan joko rautalisää tai placeboa. Väsymys väheni 48% naisilla, jotka saivat rautalisää placebon sijaan. [3]

On siis kiistatonta että sekä vanhempien, että tuoreimpienkin tutkimusten mukaan, raudanpuute aiheuttaa väsymystä ilman anemiaakin.

RAUDANPUUTTEELLE TYYPILLISIÄ VÄSYMYSOIREITA OVAT:

 • Väsymys hyvienkin yöunien jälkeen
 • Tarve nukkua päiväunet toistuvasti
 • Totaalinen henkinen ja fyysinen energiattomuus
 • Lihasten väsyminen pienestäkin rasituksesta ns.hapotus
 • hengenahdistus pienestäkin liikkeestä
 • Arkiaskareidenkin suorittaminen vaatii erityisiä ponnisteluita (esim. imurointi, ruuan laitto)
 • Lihasten pitkittynyt palautuminen (useita päiviä, jopa viikon)
 • Kunnon kasvun hidastuminen tai lasku ns. ”ylikunto”

Mitä asian eteen voi tehdä, jos epäilee itsellään raudanpuutetta?

NÄILLÄ ASKELILLA KOHTI PAREMPIA RAUTAVARASTOJA JA ENERGIATASOJA

➡️ Raudanpuute voi olla niin henkisen kuin fyysisen väsymyksen takana

➡️ Keskustele lääkärisi kanssa voiko raudanpuute olla väsymyksesi syynä

➡️ Selvittäkää raudanpuutteen syy ja hoitakaa se

➡️ Keskustelkaa rautavarastojen korjaamisen eri vaihtoehdoista

➡️ Saa energiatasosi takaisin ja voi paremmin!

Muista että liika rauta voi aiheuttaa liiallista raudankertymistä ja olla vaarallista elimistölle, suunnittele ja toteuta rautahoitosi tarkasti ja turvallisesti lääkärisi kanssa.

MIKSI VÄSYMYKSEN SYY TÄYTYY SELVITTÄÄ?

Merkittävän osa perusterveydenhuollon lääkärikäynneistä liittyy väsymykseen. Sen taustalla voi olla monia eri sairaus- tai puutostiloja, jotka ovat hoidettavissa.

Väsymys on siis oire jostakin, mille voidaan tehdä jotakin

Raudanpuutteen aiheuttama väsymys ei ole mitään ”pientä laiskuutta”, vaan pahimmillaan se on hyvin lamauttavaa, vie potilaan pyörätuoliin tai pitkille työkvyyttömyysjaksoille ja varhennetulle eläkkeelle.

Kysymyksessä ei ole siis ”pieni vetämättömyys” tai yritys etsiä selitystä ”yleiselle ketutukselle”. Raudanpuutteen aiheuttama väsymys on merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma.

Ongelma, johon on olemassa vain toinen toistaan helpompia ratkaisuja, kun vain osaisimme havaita ja hoitaa sen ajoissa.

Lääkäri Ilona Ritola

Instagram: @laakari_ilonaritola,

Facebook: @laakari_ilonaritola


[1] Houston BL, Hurrie D, Graham J, et al. Efficacy of iron supplementation on fatigue and physical capacity in non-anaemic irondeficient adults: a systematic review of randomised controlled trials. BMJ Open 2018;8:e019240.

[2] Low MSY, Speedy J, Styles CE, De-Regil LM, Pasricha SR Daily iron supplementation for improving anemia, iron status and health in menstruating women (Review) Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 4. Art. No.: CD009747.

[3] Paul Vaucher DiO MSc, Pierre-Louis Druais MD, Sophie Waldvogel MD, Bernard Favrat MD. Effect of iron supplementation on fatigue in nonanemic menstruating women with low ferritin: a randomized controlled trial. CMAJ, August 7, 2012, 184(11)

4 thoughts on “Voiko raudanpuute aiheuttaa väsymystä ilman anemiaa?

 • Ilona hyvä, Allekirjoitan kaiken, mitä sanot mutta minusta ilmaus ”väsymys ilman anemiaa” kuulostaa oudolta. Eikös puhe ole kuitenkin ”raudanpuutteesta ilman anemiaa”. Siis Voiko raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaa väsymystä.

  • Hei,
   Asian voi tosiaan lukea monella tavalla! Suomen kieli on siitä hauska! Tarkoitan tällä sitä, että voiko raudanpuute aiheuttaa väsymystä, ilman että se (raudanpuute) on kehittynyt anemiaksi asti!

  • Voi ja juuri niin hän kirjoitti kun luet tarkasti

 • Ohhoh. Vuosia väsymystä enemmän ja vähemmän takana. Viimeisien kuukausien ajan kroppa sanonut itsensä irti kaikesta, mitään ei jaksa, kaikkialle sattuu, sydän tulee rinnasta ulos, iho on hirveässä kunnossa, tukka lähtee ja oon saanut päänahkapsorin. Mieliala on vähän semmoinen kuin toivoisi että rekka ajaa yli ettei tarvis enää jaksaa. Ja sitten tämä! Sain nyhdettyä ferritiinikokeet. Tulos on 1. Mukava saada muukin syy tälle kuin vakava masennus. Vielä kun lääkäri olisi kertonut miten tästä eteenpäin… Ystävä vinkkasi tämän sivun ja tästä on kyllä kovasti apua. Kiitos kirjoituksistasi siis!

Comments are closed.